Alsof ik het zelf begrijp

OVER EEN STEEN, EEN VONKJE EN SOMS
Een steen. Er ligt ergens een steen. Een flinke steen. Meer een rots. In het stromende getij. Er liggen er meer. Exact op hun plek. Een flinterdunne lijn. Van stenen om onder te schuilen, lucht om weidsheid te voelen en water om te reflecteren. Daar zwerf ik, onder mijn arm mijn typemachine, in mijn binnenzak mijn schrijfboekje, door landschappen van tekst, van steen naar steen, starend naar de lucht, vergapend aan het water, mijmerend schrijvend, vluchtend van kabaal, overetend aan de denkbeeldig warme deken van taal.

Soms kort, soms lang, soms vrij, soms blij, soms lijdend kwijnend rijmend, soms bevrijdend. Soms overpeinzend, traag slepend, met episch sterven op de loer, soms als moedige expressie, soms als zachte serenade, soms als podiumvoer. Soms weet ik niet wat ik met zeggen bedoel, gewoon voor de lol, ergens nergens voor, louterend misschien, zonder doel wat met bedoelen wordt gezegd door gevoel.
Soms dwarrelend, alles weer voor het eerst, dansend in de regen, tussen kersenbloesem, daar zit leven, soms, zonder schijnwerpers, hou het licht nog maar wat langer tegen.
Soms met katapult tegen de reus, als allerlaatst, daarna weer als vanzelf, is tekst me toch de baas. Soms omdat ik niet kan slapen, als onrust woest duwt en trekt, soms om juist lekker te slapen, alsof rust me daarna teder wekt. Soms richtend op de lach, om erin te schieten, soms tuitend met tranen, soms koesterend bij zon, maan of kaars. Licht.
Soms voor iemand, voor niemand, voor mezelf, omdat het er ineens is, omdat het er nog niet is. Onzichtbaar geheim. Soms uit pijn. En moeite. Soms met aandacht. Soms met binnenpret. Soms als speld in een hooiberg vanonder mijn pet. Soms als vonkje in de hooiberg. Blazend, niet om te blussen. Laat maar oplaaien. Geeft niets. Het springt misschien wel over.
Dan ben ik er weer van tussen.

Ik schrijf.
Heel vaak soms.


OVER SCHRIJVEN GESPROKEN
Zin om iets terug te schrijven? Een vraag, een opmerking of aanzet tot analoog contact? Postduiven weten me altijd te vinden. Zelfs digitaal.

contact@jeroenvanhoek.nl


OVER WAT ANDEREN SCHRIJVEN GESPROKEN
Van al het ongeschreven geschrevene, dwarrelt er her en der wat door de lucht.

   Wat anderen over mij te zeggen hebben,
   door wat ikzelf heb gezegd,
   maar een ander
   heeft vastgelegd.